![Pot cartofii prăjiţi să fie benefici pentru sănătate? Pot cartofii prăjiţi să fie benefici pentru sănătate?]()
Pot cartofii prajiti sa fie benefici pentru sanatate? Este unul dintre cele mai simple, dar si mai consumate garnituri, fiind o industrie de miliarde de dolari. Dar placerea de a-i savura vine împreuna cu riscuri, ceea ce i-a facut pe cercetatori sa caute solutii pentru asta.
Este greu de gasit vreo persoana care sa nu fi gustat macar o portie din acest mic „miracol” gastronomic ieftin, gustos si simplu de preparat, dar plin de pericole. Si chiar daca stim de efectele nefaste ale asa-numitei „junk-food”, parca tot poftim la cartofi prajiti, macar din când în când. Putini oameni pot rezista cartofilor prajiti si chipsurilor crocante, dar nu multi stiu ca cartofii depozitati la temperaturi scazute si apoi scufundati în ulei încins pot fi daunatori pentru sanatate si chiar cancerigeni. Cartoful (Solanum tuberosum) este a treia cea mai importanta cultura alimentara din lume. Iar oamenii, inclusiv, în România, consuma tot mai mult, inclusiv acasa, cartofi deja taiati, din pungile congelate ce se gasesc în orice supermarket, E mai practic, mai comod, dar si riscant pentru sanatate.
Într-o descoperire importanta pentru industria de snack-uri, o echipa de oameni de stiinta condusa de profesorii Jiming Jiang si David Douches, de la Michigan State University (MSU), SUA, a gasit un mecanism cheie care sta la baza întunecarii si a potentialelor probleme de sanatate asociate cu cartofii depozitati la rece.
Descoperirile lor, care tocmai au fost publicate în revista „The Plant Cell”, sunt promitatoare pentru dezvoltarea unor soiuri de cartofi care ar putea fi depozitate la temperaturi scazute si care ar putea duce la cartofi prajiti si chipsuri mai sanatoase si mai gustoase, scrie Jerusalem Post.
O piata de miliarde de dolari
Aceste gustari au o piata de miliarde de dolari numai în SUA. Dar fermierii nu pot cultiva aceste produse pe tot parcursul anului, iar producatorii de gustari au nevoie de o aprovizionare constanta cu cartofi proaspeti pentru a-si satisface cererea.
Pastrarea cartofilor în depozite frigorifice asigura producatorilor de chipsuri si cartofi prajiti ceea ce au nevoie, dar temperaturile scazute declanseaza, de asemenea, un proces numit „îndulcire indusa de frig” (CIS), care transforma amidonul în zahar. Prelucrarea tuberculilor încarcati cu zaharuri are ca rezultat cartofi prajiti si chipsuri întunecate. De asemenea, genereaza acrilamida, un compus cancerigen format în timpul procesarii la temperaturi ridicate, care a fost asociat cu probleme de sanatate, inclusiv cu un risc crescut de cancer.
Desi exista tehnici de reducere a zaharurilor în tuberculii depozitati la rece, acestea sunt mai costisitoare si pot afecta aroma produsului final. Astfel, Jiming Jiang si colegii sai s-au concentrat asupra radacinii problemei pentru a lucra la cartofi care nu sunt afectati de CIS, pentru început.
„Am identificat gena specifica responsabila pentru CIS si, mai important, am descoperit elementul de reglementare care o activeaza la temperaturi scazute”, a explicat Jiang, un cercetator MSU care a studiat cartofii timp de doua decenii în cadrul departamentului de biologie vegetala si horticultura.
Cele mai presante probleme
„Prin studierea modului în care aceasta gena se activeaza si se dezactiveaza, deschidem posibilitatea de a dezvolta cartofi care sunt rezistenti în mod natural la CIS si, prin urmare, nu vor produce compusi toxici”, a adaugat el.
Pentru a depasi una dintre cele mai presante probleme din industria cartofului, Jiang si-a început activitatea la Universitatea din Wisconsin-Madison pentru a minimiza acrilamida din chipsurile si cartofii prajiti. Acolo, Jiang si echipa sa au publicat în 2010 o lucrare în care au identificat o gena cheie responsabila pentru CIS din cartof.
Mutati la MSU în urma cu sapte ani, Jiang si echipa sa au lucrat pentru a identifica ce elemente ale acelei gene ar putea fi modificate pentru a opri procesul de „îndulcire indusa de frig”.
„Mediul de cercetare colaborativa si facilitatile MSU, inclusiv programul de clasa mondiala de cultivare a cartofilor condus de David Douches, au fost esentiale pentru aceasta cercetare.
Linii de cartofi rezistente
Urmatorii nostri pasi implica utilizarea acestor cunostinte pentru a crea linii de cartofi rezistente la CIS prin editare genetica sau alte tehnici de reproducere în serele noastre”, a declarat Jiang. Douches a pus în practica o tehnica dezvoltata de Jiang pentru a opri CIS prin editare genetica.
Beneficiile potentiale ale acestei cercetari se extind dincolo de îmbunatatirea calitatii gustarilor. Reducerea formarii acrilamidei în cartofi ar putea avea implicatii pentru alte alimente amidonoase procesate.
În plus, cartofii rezistenti la frig ar putea oferi o mai mare flexibilitate în ceea ce priveste depozitarea si transportul, ceea ce ar putea reduce risipa de alimente si costurile. Jiang crede ca noii cartofi rezistenti la CIS ar putea fi disponibili pe piata în viitorul apropiat.
„Aceasta descoperire reprezinta un progres semnificativ în întelegerea noastra privind dezvoltarea cartofului si implicatiile sale pentru calitatea alimentelor si sanatate. Ea are potentialul de a afecta fiecare punga de chipsuri de cartofi din întreaga lume”, a concluzionat Jiang.
SURSA: newsweek.ro